Bakterie w kefirze – dlaczego są tak wartościowe?

Kefiry są bardzo zdrowe dla organizmu. Dlatego też wiele osób regularnie je pije, celem uzupełnienie dobrych bakterii w organizmie i tym samym przywrócenia prawidłowej pracy jelit oraz całego układu pokarmowego.

Korzystne dla organizmu bakterie z kefirów

bakterie kefirowe

Kefir jest jednym z najstarszych produktów, które powstają z fermentowanego mleka. Jego zaletą jest bardzo orzeźwiający smak, który doskonale sprawdza się zarówno jako samodzielny posiłek czy przekąska, a także w połączeniu z wieloma dodatkami – na przykład owocami czy zbożowymi płatkami i musli. Zaletą kefirów jest przede wszystkim ich nieoceniony wpływ na układ pokarmowy – wszystko to przez bakterie kefirowe, które mają zbawienne skutki dla całego organizmu człowieka. Tradycyjne kefiry powstają na bazie mikroflory ziaren kefiru – zawierają one symbiotyczne bakterie między innymi paciorkowców mlekowych oraz pałeczek kwasu mlekowego. Uzupełnienie bakterii kefirowych jest wskazane przede wszystkim w okresach wytężonej pracy układu pokarmowego – na przykład po zatruciach ci wymiotach. Wskazaniem jest także długotrwała antybiotykoterapia, która niszczy wszelkie zawarte w jelitach bakterie – zarówno te korzystne, mające pozytywne oddziaływanie na ludzki organizm. Dlatego też bardzo ważne jest w trakcie oraz po przyjmowaniu antybiotyków w szybki sposób uzupełnić te bakterie i w ten sposób pomóc swojemu organizmowi lepiej uporać się z problemami. Dobrym pomysłem jest przygotowanie domowego kefiru, który ma sprawdzony skład oraz powstaje na bazie wartościowych produktów.

Utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej w jelitach jest bardzo ważne do dobrego funkcjonowania całego organizmu. Dlatego też bardzo korzystne jest regularne picie jogurtów oraz kefirów, aby utrzymać ich najbardziej optymalny poziom.